Houmeden i Randers


Strøget i København har fejret jubilæum i år som Danmarks ældste og længste gågade. Det er nu ikke helt rigtigt, at Strøget er den ældste gågade i Danmark, for faktisk er det Houmeden i Randers, der som den første gade i Danmark blev permanent gågade. Dette skete i 1963, mens Strøget i 1962 først forsøgsvis blev lukket for biltrafik og dernæst fik permanent status som gågade i 1964. Så ret skal være ret – det er Houmeden, der kan  prale af at være den ældste gågade i Danmark.

Men hvad længde angår kan Houmeden jo slet ikke måle sig med Strøget. Det er en lille, gammel gade, som har sin oprindelse tilbage i 1570, hvor den var tilknyttet det daværende Randers slot, Dronningborg, og rummede boliger for slottets ansatte. Randers slot var et gammelt Gråbrødreklosterkloster, som ved reformationen blev omdannet til kongeslot og i flere år var bolig for Chr. 3.’s dronning, Dorthea. Slottet, som lå på den nuværende Slotspladsen, fungerede kun som kongebolig i ca. 200 år og blev derefter nedrevet. Houmeden har nok oprindelig heddet Hofmeden, fordi hoffets folk boede her.

I Houmeden kan man i dag beundre de gamle huse eller sætte sig på Café Borgen og kigge over på Helligåndshuset.

Helligåndshuset fra 1498 var oprtindelig del af et kloster tilknyttet Sct. Mortens Kirke. Senere blev det omdannet til latinskole, hvor bl.a. vores berømte landsmænd Steen Steensen Blicher og Henrik Pontoppidan gik i skole.

Udgivet af

Anna Maries Skriveblok

Pensioneret indvandrerlærer, oversætter. Interesser: Bøger, film, katte, mennesker, eksistens, mad, yoga, meditation, sundhed, natur, historie, Randers og omegn.

3 kommentarer til “Houmeden i Randers”

  1. Det må være et spørgsmål om datoer. Faktisk blev Østergade i Holstebro permanent lukket for trafik og omdannet til gågade i maj/juni 1963, og betragtes derfor officielt som landets ældste gågade.

Skriv en kommentar