Gamle husråd

Jeg er hos hudlægen i anledning af en ubetydelig hudlidelse og sidder i venteværelset og venter på, at det bliver min tur. Venteværelset er ubeskriveligt kedeligt, og det eneste man kan lade øjet falde på er Randers bys tage uden for vinduet, men så falder mit hvileløse blik alligevel på en mystisk krukke på en lille hylde på den hvide, savsmuldstapetserede væg.

DSCN4800

Axungia Hominis står der uden på krukken, hvilket betyder menneskefedt ifølge teksten på væggen ovenover, og et øjeblik er jeg lige ved at tro, at hudlægen har en krukke menneskefedt stående i venteværelset til fri afbenyttelse, for så livagtig er krukken, men i teksten står der, at det er en kopi af en krukke menneskefedt fundet på et gammelt, dansk apotek. Endvidere at man ifølge den ældste danske farmakopé fra 1658 anvendte menneskefedt i flere salver, bl.a. til hudlidelser. Man købte fedtet af bødlen, som på den måde skaffede sig en god ekstraindtægt. 2 mark for 15 g menneskefedt. Hvis jeg havde lidt af psoriasis, er jeg nu ikke sikker på, at det lige præcis var den salve, jeg havde lyst til at afprøve.

Som barn ude på gården hos min farmor blev de rifter og skrammer, jeg  pådrog mig, sommetider gnedet ind i svinefedt, og engang jeg havde ørepine, dryppede hun varm fløde i mit øre, og det hjalp faktisk. Ellers var hovedmedicinen på gården, når man fejlede noget, et par dråber kamfer i et glas vand.

Her i huset har jeg fornylig på nettet fundet et husråd, som virker. Husbond har besvær med at nå ned til fødderne og ordne sine negle, så jeg har påtaget mig rollen som fodplejer. Her opdagede jeg, at han havde fodsvamp i nogle af neglene og fandt ud af på nettet, at man kan fjerne fodsvamp med Atamon, et middel der anvendes til konservering af syltetøj.  Neglene er nu blevet behandlet med Atamon hver dag i en måned, og fodsvampen er væk. Jeg er en hund efter gode, gamle husråd. Bare det ikke lige er en salve med menneskefedt.

Udgivet af

Anna Maries Skriveblok

Pensioneret indvandrerlærer, oversætter. Interesser: Bøger, film, katte, mennesker, eksistens, mad, yoga, meditation, sundhed, natur, historie, Randers og omegn.

4 kommentarer til “Gamle husråd”

 1. Ha! Godt med Atamon. Min lægemand bekræfter at det er veldokumenteret, at det virker. Og at han har rådet andre til at bruge det. Og så er det billigt!
  Min tandlæge har rådet mig til at bruge natron eller bagepulver mod misfarvninger og tandsten. Så nu står der bagepulver på badeværelset.

 2. Faldt rent tilfældigt over din Blog på baggrund af dit Billed
  og så måtte jeg jo lige finde ud af hvad det handlede om.
  Nu er jeg selv helt pjattet med gode gamle Husråd, fortællinger osv,
  så derfor vil jeg da lige sige Tusind Tak for en rigtig god og særdeles interessant Historie,
  som er super godt skrevet og bringer smil på læben :0)
  Ja man skal så sandelig ikke kimse af de kloge folk der engang levede og måtte klare sig med hvad Livet havde at skaffe ~ mange gode Husråd kunne gøre god gavn i dag ~ om end jeg næppe tror at den med Menneskefedt går igennem Lovgivningsmæssig ;0)

  Tak for fornøjelig læsning
  Mvh Sisse J. Andersen

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s