Blixen endnu engang

Da jeg var yngre, læste jeg igen og igen alt, hvad der fandtes af og om Karen Blixen, og mange af bøgerne står da også i min bogreol.

blixen reolDet gik nok lidt over gevind, og Finn drillede mig med, at selv Karen Blixens købmandsregninger var interessante. Så slemt var det nu heller ikke, men her i de senere år har jeg alligevel begrænset mig til kun i ny og næ at genlæse en af hendes fortællinger.

Nu har jeg så genopfrisket historien om Karen Blixen og hendes fortællinger ved at læse Sune de Souza Schmidt-Madsens “En lille Bog om Karen Blixen”. Han er en ung aficionado, som gennem sit job som vagt og omviser på Blixen-museet på Rungstedlund er kommet så meget ind i emnet og blevet så optændt af forfatterskabet, at det kun har taget ham fire uger at skrive bogen. Det er en frisk og letlæselig gennemgang af hendes liv og værker, som kan anbefales til nye læsere, men gamle aficionados som jeg kan også blive mindet om mange ting, bl.a. den følgende historie om storken, som indgår i “Den afrikanske Farm” og også i et af hendes breve til familien i Danmark, da livet så allermest sort ud for hende på farmen.

Det er en fortælling om en mand, der bor i en lille hytte og passer en dam med fisk. En nat hører han gentagne gange sære lyde ved dammen, og han må flere gange løbe gennem den kulsorte afrikanske nat for at stoppe huller i dammen. Undervejs er manden flere gange ved at fortvivle over at måtte famle sig blindt frem i mørke, men holder ud for at dambruget ikke skal blive ødelagt. Da solen står op næste morgen, kan han se, at de fodspor, han har efterladt sig på sine natlige løbeture, danner en tegning: Et billede af en stork.

Blixen har ladet fortællingen ledsage af stregtegninger, så det undervejs dæmrer for læseren, hvad der er ved at ske. Men hele pointen er, at manden i historien først kan se det bagefter. Søren Kierkegaard, en anden stor dansker, har givet fænomenet en anden formulering: Livet leves forlæns, men forstås baglæns.

Udgivet af

Anna Maries Skriveblok

Pensioneret indvandrerlærer, oversætter. Interesser: Bøger, film, katte, mennesker, eksistens, mad, yoga, meditation, sundhed, natur, historie, Randers og omegn.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s