Søde kartofler

Igår fik vi søde kartofler. Dem har jeg aldrig smagt før, men det bliver bestemt ikke sidste gang, for de smager rigtigt godt. De stammer oprindeligt fra Sydamerika og er slet ikke i familie med den almindelige kartoffel, som bestemt heller ikke er at kimse af. De søde kartofler er svagt lyserøde, noget  i retning af gulerødder men bare mere velsmagende, synes jeg.  Kartoflerne blev skrubbet grundigt og skåret i små stykker, hvorefter de blev blandet med salt, peber, chilipulver og rapsolie og bagt i en 200 grader varm ovn i 20 minutter. Hertil falafel og en klat mayonnaise med presset hvidløg, efterfulgt af avocado/tomat salat med citronsaft.

ssøde kartofler

De søde kartofler fik mig til at tænke på en mærkelig historie, jeg engang læste i Lyall Watsons bog: Livstidevandet. Her berettes der om  grupper af aber på forskellige japanske øer, hvis adfærd blev observeret af forskere. Aberne spiste mange forskellige ting, men ikke søde kartofler, som også voksede på øerne, sandsynligvis fordi disse var fulde af sand, når de blev gravet frem og ikke umiddelbart lod sig spise. Men så var der en særlig kvik abe på en af øerne, som fandt ud af at vaske sandet af kartoflerne i en bæk, så de lod sig spise, og snart benyttede alle de andre aber på øen den samme fremgangsmåde og begyndte at spise søde kartofler. Men ikke nok med det. Efter en tid observerede forskerne, at aberne på de andre fjerntliggende øer også begyndte at vaske og spise søde kartofler. Forskerne konkluderede, at når et tilstrækkeligt antal aber på ét sted havde indoptaget en bestemt adfærd, ville dette skabe en bevægelse i det kollektive ubevidste og påvirke lignende aber på steder  langt derfra.

Dette lyder mystisk, men måske ville en kvantefysiker ikke mene, det er så mærkeligt.

Reklamer

Udgivet af

Anna Maries Skriveblok

Pensioneret indvandrerlærer, oversætter. Interesser: Bøger, film, katte, mennesker, eksistens, mad, yoga, meditation, sundhed, natur, historie, Randers og omegn.

5 kommentarer til “Søde kartofler”

  1. Dejligt at du anbefaler de søde kartofler – sjovt nok hørte vi om dem i går hos Søren Wiuff.
    Lyall Watsons Livstidevandet har jeg også læst med stor fornøjelse.

  2. Det er dog en spændende historie om de røde kartofler – der er mere mellem himmel og jord.
    Vi har her i vinter haft mulighed for at købe forskellige kartoffelsorter i vores lokale Superbrugs, og det har været en velsmagende oplevelse.
    Kh Marianne

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s