Verdens ældste mennesker

Verdens ældste menneske er netop død – igen.  Japaneren Jiroemon Kimura blev født i 1897, og han døde forleden i en alder af 116 år. Videnskaben leder efter svar på, hvorfor en mand som Jiroemon bliver så ekstremt gammel. Et svar skal hjælpe os andre til også at få lange liv.

Japanske forskere er i gang med at undersøge, om det samfund man lever i har indflydelse på det at blive gammel. De har et forskningsprojekt i gang i byen Kuyotango, hvor Jiroemon Kimura levede til han blev 116 år, og hvor flere andre borgere også bliver meget gamle. Alene i år fylder 94 af byens 60.000 indbyggere 100 år. Man vil undersøge, om området har træk til fælles med for eksempel Sardinien og Okinawa ,hvor mange mennesker også bliver over 100 år.

Fornylig så jeg en TV-udsendelse om velfungerende gamle på 100 år og derover. Det var reflekterende og kreative mennesker, som stadig dyrkede deres interesser, som de altid havde gjort og havde valgt at tilbringe den sidste del af deres liv på en institution specielt indrettet efter deres gruppes behov. Her var der dejlige boligforhold og omgivelser, men alligeved gav flere af de 100-årige udtryk for, at de ikke havde noget imod at lukke øjnene her og nu og få lov at dø. De virkede ikke desillusionerede, tværtimod meget afklarede, men det virkede, som om de havde fået det ud af livet, de skulle og nu var mæt af dage, som man kaldte det i gamle dage.

Så måske drejer det sig ikke om hvor længe man lever, men om hvordan man lever så længe man er her.

 

Reklamer

Udgivet af

Anna Maries Skriveblok

Pensioneret indvandrerlærer, oversætter. Interesser: Bøger, film, katte, mennesker, eksistens, mad, yoga, meditation, sundhed, natur, historie, Randers og omegn.

3 kommentarer til “Verdens ældste mennesker”

  1. Jeg tænker, at det er lidt lige som ham, der kun spiste kanten af pandekagen. Der vedblev at være en kant, ligesom der altid vil være nogle mennesker, der er de ældste. Men jeg er nu også lidt inde på, at det må være livskvaliteten snarere end kvantiteten, der skal satses på.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s