De fem sanser plus den sjette

Jeg fik forleden dag en smuk buket nelliker, som dufter så dejligt, og som jeg går og stikker næsen i og snuser til.

DSCN4008Her i forårstiden er der også nok at snuse til i haven – violer, syrener, æbleblomster, liljekonvaller –  you name it.  Det er lykkedes mig at få liljekonvaller til at gro i haven, men dem nænner jeg slet ikke at plukke og tage ind, så jeg må gå og snuse til dem derude med enden i vejret..

DSCN4012

Jeg har heldigvis en rigtig god lugtesans, som min mand misunder mig meget. Han har desværre næsten mistet sin. Til gengæld hører han lige så godt, som han altid har gjort, hvilket desværre ikke gælder for mig, som nok må siges at lide af aldersbetinget hørenedsættelse, hvilket de mest avancerede høreapparater ikke kan rette ordentligt op på. Får man grå stær og et sløret syn, kan man få sig et par nye linser og komme til at se som en atten-årig, men nedsat høreevne er desværre noget, man må affinde sig med. Heldigvis kan man skrue op for lyden af medierne og bruge gode høretelefoner.

Men træls er det, især når ens omgivelser taler i munden på hinanden, eller når radiofolkene på P1, som jeg ofte lytter til, bruger underlægningsmusik eller jingler, samtidig med at der bliver talt, samt ikke anbringer og indstiller mikrofonerne ordentligt. Jeg må se at finde ud af, hvem jeg skal brokke mig til derinde i statsradiofonien, for de må vel vide, at en stor del af deres lyttere er i en alder, hvor nedsat høreevne er almindeligt forekommende.

Jeg kommer til at tænke på Hamid, en af mine indvandrerelever i sin tid, som en dag i klassen pludselig viste sig at være på forkant med dansk humor og sagde: “Måske er jeg ikke så god til dansk, Anna Marie, men jeg er ikke døv.” Jeg må åbenbart have talt temmelig højt for at gøre ham noget begribeligt. Måske skulle jeg begynde at lade, som om jeg er udlænding for at få folk til at tale højt og tydeligt.

Dette var et lille hjertesuk. Heldigvis fungerer mine andre sanser udmærket, og ovenikøbet bilder jeg mig ind, at jeg også har en sjette sans. Men herom en anden gang, for nu skal jeg hen og se ‘Gosford Park’ i fjernsynet.

Udgivet af

Anna Maries Skriveblok

Pensioneret indvandrerlærer, oversætter. Interesser: Bøger, film, katte, mennesker, eksistens, mad, yoga, meditation, sundhed, natur, historie, Randers og omegn.

4 kommentarer til “De fem sanser plus den sjette”

  1. Ja, det er meget vigtigt at radio og tv tænker på, at lyden skal være i orden. Men nu om stunder, hvor journalisterne ofte er deres egne lydteknikere, ser det vist lidt sort ud for radiolydens vedkommende.
    Her har vi også liljekonvaller og nyder dem i øjeblikket. Kh og rigtig god weekend!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s