Smørrebrød

At Smørrebrød er ikke Mad, Og Kierlighed er ikke Had, Det er for Tiden hvad jeg veed , Om Smørrebrød og Kierlighed.

Sådan skrev Johan Hermann Wessel engang i 1700-tallet, men at smørrebrød ikke skulle være mad, blev dementeret i sidste uge, hvor vi fik serveret smørrebrød hos bror og svigerinde. Som det fremgår af billedet, var det højt belagt og appetitligt:
DSCN3734
Smørrebrød har været ude i kulden i mange år, men er ved at få en renæssance. På hjemmesiden her kan man læse at det danske smørrebrød stammer fra 1880’erne. Her kan man også se billeder af de nye frimærker med smørrebrød på:
æggemad
Der er også et billede af en smørrebrødsseddel fra 1920’erne.
smørrebrødsseddel
Smørrebrødssedlens “opfinder” var en ældre tjener, Emil Bjørn hos Nimb. Efterhånden blev det almindeligt, at enhver restaurant med respekt for sig selv havde en smørrebrødsseddel, som skulle udfyldes, når man bestilte smørrebrød. Smørrebrødssedlerne kunne være meget lange, hvilket vi i dag kender fra Ida Davidsens Restaurant, som reklamerer med en seddel med 250 stykker smørrebrød.
I mine meget unge dage arbejdede jeg en overgang som sekretær for pelshandler Birger Christensen i Østergade. I dag ville jeg ikke drømme om at handle med pelsdyr, men dengang syntes jeg bare det var sjovt at arbejde i det smarte miljø. Der kom tit grupper af amerikanere ind og købte pelse. De var på arrangeret tur i København og skulle bagefter til frokost på Hotel Royal og spise dansk smørrebrød. Jeg var med nogle gange og oplevede med hvilken appetit de spiste det højt belagte smørrebrød, og hvor begejstrede de var for det. Udlændingene kan godt lide smørrebrød. De synes, det er eksotisk og specielt dansk. Så smørrebrød fortjener afgjort en renæssance.
Smørrebrød behøver ikke at være højt belagt. Det kan også laves i en mere enkel udgave. Men det er vigtigt med godt, friskskåret rugbrød, smurt med smør helt ud til kanterne. Dernæst kommer grundlaget, som kan bestå af kødpålæg, fisk eller æg, og herefter i processen er det næsten kun fantasien, der sætter grænser. Det fine ved smørrebrød som gæstemad er, at man bare sætter et fad frisksmurt smørrebrød på bordet og efterfølgende ikke behøver at bekymre sig yderligere om maden, men kan hellige sig samværet med gæsterne.
I dag opfandt jeg selv følgende stykke smørrebrød, som tegner til at blive en genganger her i huset til søndagsfrokosten:
Et rimeligt tykt lag mayonnaise bredes ud på et stykke hjemmebagt rugbrød. Ovenpå et lag finskåret icebergsalat. Her ovenpå et ret tykt lag røget ørredfilet plukket i stykker. Pyntes med hakket rødløg, kapers og dilddkviste. Uhm, smager rigtigt godt.

Udgivet af

Anna Maries Skriveblok

Pensioneret indvandrerlærer, oversætter. Interesser: Bøger, film, katte, mennesker, eksistens, mad, yoga, meditation, sundhed, natur, historie, Randers og omegn.

One thought on “Smørrebrød”

  1. Jeg synes, det er fint, hvis smørrebrød får en renaissance. Ikke fordi det er dansk, men netop fordi det har så mange variationsmuligheder. Der kan selv den længste pizzamenu godt gå og lægge sig. Jeg tror også, din ørredkreation kunne holde!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s