Umami – en smagssans

Umami er en af smagssanserne, som vi ikke kender så meget til her i Danmark – endnu, men den er på trapperne. Spændende! Her er nogle udpluk fra nettet:

Vi kan alle nikke med, når der bliver talt om sød, salt, surt og bitter. Men Umami – hvad er det nu lige, det betyder?

Er der noget med, at det er en ny smag? Nej, ny er den ikke.

Umami er japansk og betyder velsmag og essensen af det lækre.

En tomat indeholder rigtig meget af det stof, som giver umami-smagen, et stof der hedder glutamat.

Glutamat er et stof, der er i mange fødevarer, men de skal tilberedes for at smagen kommer frem.

Vi finder bl.a. glutamat i kød, supper, lufttørrede skinker, modne og tørre oste, eksempelvis blåskimmeloste og parmesan. I ærter, majs, makrel i tomat, fiske- og soyasovs. Disse produkter har altså umami-smag.

Man kan eksempelvis bruge blåskimmelost i sovsen i stedet for en bouillonterning.

Sovsen vil ikke komme til at smage af blåskimmelost, men sovsens smag vil blive fremhævet.

Et lignende trick er, at man kan bruge ansjoser i sin dressing.

Man har desuden brug for mindre sukker og salt, når man har umami i maden.

Umami findes også  naturligt i en lang række fødevarer som kartofler, tang, soja, fisk, kød, fond af kød/ fisk/ fjerkræ, tomat, spinat, parmesanost, Pecorino, emmenthaler, svampe, skaldyr, naturlig modermælk m.m.

Smagssansen er altså karakteriseret ved, at vi kan smage nogle grundsmage: Surt, sødt, bittert, salt, umami og så faktisk også det stærke (det trigimenale). Grundsmage kan man smage på tungen og i mundhulen, uanset hvor forkølet eller tillukket i næsen man er. Så snart man har luft gennem næsen, kan man begynde at smage alle aromaerne.

Eksempelvis vil man kunne smage, at noget er sødt, men først når man har luft gennem næsen, kan man smage, at det eksempelvis er hindbærmarmelade.

Umami kan skabes kemisk og har navnet mononatriumglutaminat – E621 – også kaldet smagsforstærker. Det bruges i sær i industrien til at fremme smagen i eksempelvis chips og færdigproducerede produkter som dressinger, saucer osv.  (‘det tredje krydderi’)

Flere emner med ‘U’ her.

Reklamer

2 thoughts on “Umami – en smagssans

  1. Det var spændende at læse – først for nylig er jeg stødt på ordet, og nu blev jeg meget klogere. Tak!
    Kh og en god uge til dig

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s