Endestationen

I nærheden af hvor vi bor ligger der en lille særpræget kirkegård. Her gik vi i dag en tur og kiggede på de gamle gravsten. I sæsonen kan man desuden beundre den kæmpestore rhododendron, når den står i fuldt flor.

Det er så smukt og romantisk et sted, at jeg har hørt flere sige, at når de skal begraves, vil de gerne ligge her. Men det er ikke enhver beskåret. Ud over et par enkelte sognepræster, som i de senere år er blevet begravet her, er kirkegården forbeholdt de gamle konventualinder, som i sin tid boede på Støvringgård Kloster. Konventualinderne  var de gamle, ugifte frøkener fra fine familier, som i sin tid boede på klosteret.

Man må håbe for de gamle damer, at de har haft et godt liv her uden for store indbyrdes rivegilder  – hvilket man jo godt kunne forestille sig fandt sted i sådan et miljø. Men i hvert fald har boligen og omgivelserne været i topklasse.

Apropos endestation må jeg indrømme, at jeg ikke personlig har noget særligt forhold til gravsteder. Erindringer om den afdøde, fotos og genstande spiller en større rolle for mig end en gravsten, men jeg har hørt at moderne mennesker er begyndt at gå mere og mere op i begravelser og gravsteder.

Det var min fars ønske, at han og mor skulle have en sten på deres urnegravsted på den lille kirkegård midt i Randers. Han var en kendt skikkelse i byen, og jeg forestiller mig, at han godt kunne lide tanken om, at folk, der kom forbi, ville standse op og konstatere, at her lå han og mor begravet. Jeg kigger også selv på navne, når jeg går på en kirkegård, for at finde ud af, om her mon ligger nogen jeg har kendt.

Flere emner der begynder med ‘E’ her.

Udgivet af

Anna Maries Skriveblok

Pensioneret indvandrerlærer, oversætter. Interesser: Bøger, film, katte, mennesker, eksistens, mad, yoga, meditation, sundhed, natur, historie, Randers og omegn.

9 kommentarer til “Endestationen”

 1. Hej Anna Marie
  Det er nogle flotte billeder fra Støvringgård. Det er så skønt derude. Den lille kirkegård er simpelthen så flot når rhododrendoen blomstrer. Da vi for snart 8 år siden boede i Udby, cyklede vi af og til forbi Støvringgård. Vi cyklede til Voer og tog færgen til Mellerup og derfra til Randers. Det var en god tur.
  Kærlig hilsen
  Annette

 2. Jeg skal love for, at man er begyndt at gå mere og mere op i gravsteder! Det er ikke så få genstande og fotos, man ser på kirkegårdene. Især på børnegrave. Jeg kan ikke lade være med at tænke, at det er en slags tilbagevenden til gamle forestillinger om, at den afdøde enten bor i graven eller skal have fornødenheder med på sin videre rejse – men dengang begravede man logisk nok også tingene.

  Jeg dyrker ikke kirkegårde, men jeg sørger for, at mine forældres gravsted bliver vedligeholdt. Gravstenen er et monument over to menneskeliv, som har betydet meget for mig, og det må gerne ses, også selv om de ikke var kendte. Graven er ikke deres bolig eller noget i den stil, og der er ikke andet på den end sten og planter.

  1. Jo, det er noget af et uvæsen med alle de ting og sager på gravsteder. Til gengæld er det så trist at se forsømte gravsteder.
   Det er i hvert fald vigtigt for mig at vedligeholde mine forældres gravsted.

 3. Et godt valg til ugens tema 🙂
  Jeg er enig med dig om at minderne har man et andet sted. Jeg har en mor og et par søskende der er flinke til at besøge min fars gravsted hver uge. Jeg selv kommer der utroligt sjældent. Jeg er mere flittig til at læse i kirkebøgerne 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s