Sundhed – mænds og kvinders

Den gennemsnitlige levealder for danske mænd er ca. 77 år og for kvinder ca. 81 år. Til sammenligning er middellevetiden for japanske kvinder 86,2 år. Både danske mænd og kvinder har den korteste middellevetid i Norden, så selvom vi danskere generelt bliver stadig ældre, er der noget i vores levevis, der gør, at vi halter bagefter, ikke bare i forhold til de andre nordiske lande, men også i forhold til Europa som helhed. Men måske har vi så et sjovere liv, vil nogle mene. Men vi ved det jo godt, vi får det hele tiden at vide, at vi lever forkert – drikker, ryger, spiser for meget og forkert, får for lidt motion – you name it – og hvis folk efterhånden føler trang til at vende det døve øre til, er det måske ikke så mærkeligt. Alligevel vil jo gerne have et langt, godt liv uden sygdom.

Statistikken viser, at især mændene har vanskeligt ved lægge deres livsstil om og leve et sundere liv. De er usikre og berøringsangste over for sygerollen og føler at sygdom og sundhed er kvinders domæne. Derfor er der også så mange danske mænd, der dør af hjerte-kar sygdomme, lungekræft, prostatakræft og diabetes. En rigtig mand føler, at han er usårlig og vægrer sig ved at tage imod gode råd og søge hjælp, når det brænder på.

Kvinder er mere indstillet på at forebygge og håndtere sygdom. Dette gælder til en vis grad også her i huset, men husbonden har i årenes løb har taget ved lære af sin forstandige hustru og spiser sundt, mestendels vegetarisk og fisk, og husker som regel at spise de obligatoriske 6 stk. grøntsager og frugt om dagen. Og han er selv den, der uddeler det daglige kosttilskud til morgenmaden:

Efter at jeg selv fik to kunstige hofter, har jeg desværre ikke kunnet lave min daglige yoga, som jeg ellers har praktiseret i henved 30 år. Men meditere gør jeg stadigvæk, og det er min erfaring, at yoga og meditation faktisk er den allerbedste vej til et godt helbred. Heldigvis kan man jo holde kroppen i vigør i motionscentret og gennem traveture i naturen.

I nedenstående video fra New Scientist kan man lære, hvordan ens sindstilstand – der er forbundet med hjernens aktivitet –  kan have en reel effekt på kroppens fysiologi.

Flere emner der begynder med ‘S’ her.

Udgivet af

Anna Maries Skriveblok

Pensioneret indvandrerlærer, oversætter. Interesser: Bøger, film, katte, mennesker, eksistens, mad, yoga, meditation, sundhed, natur, historie, Randers og omegn.

2 kommentarer til “Sundhed – mænds og kvinders”

  1. Ak ja. Det er det samme her i huset hvor husbonden lige nu sover på terrassen. Her er 28 grader. Har lige fået svar fra røntgen. Udbredt slidgigt i hofterne, mest venstre. Forklarer 5 måneders uophørlig smerte. Hvorfor ikke yoga med nye hofter? Kh lillesøster

  2. Det er ikke lett å legge om livsstilen, kanskje man skulle starte med mindre forandringer for så å det mer gradvis. Tilskuddene er viktige, jeg får også dem servert til morgenmaten 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s