Randrusianer

Når man bor i Randers er man randrusianer, et mærkeligt ord afledt af Randrusium, som betyder ‘byen på bakken ved åmundingen’.

På Rådhustorvet midt i Randers står der en statue af byens frihedshelt Niels Ebbesen:

Det var ham der i 1340 dræbte den kullede (skaldede) greve. Greven, som han slog ihjel, var den holstenske Grev Gerhard, der havde overtaget kontrollen over store dele af Jylland i den kongeløse tid og med sin hær på den tid opholdt sig i Randers. Niels Ebbesen blev hjulpet af sin væbner Svend Trøst, som dog ifølge overleveringen var for bange til at tage med ind til byen for at slå greven ihjel, men som i stedet løsnede plankerne i broen over Gudenåen, så de kunne vippes i åen og forhindre forfølgerne i at nå Niels Ebbesen og hans mænd, når de flygtede fra stedet.

Hele historien er fortalt i middelalder-folkevisen Niels Ebbesen på hele 69 vers. Et af versene fortæller om en kone, som giver Niels Ebbesen et brød på hans vej fra gerningsstedet:
Så gæsted han en kjærling,
hun havde ikke uden to leve;
den ene gav hun Niels Ebbesen,
for han slog den kullede greve.

I foyeren til Kulturhuset hænger der et stort billedtæppe, vævet af Randers-borgere, som fortæller byens historie fra middelalderen og frem:

Se hele Randers-tæppet her og få et overblik over byens historie ved at klikke på tæppets enkelte motiver.

Flere emner der begynder med ‘R’ .

Udgivet af

Anna Maries Skriveblok

Pensioneret indvandrerlærer, oversætter. Interesser: Bøger, film, katte, mennesker, eksistens, mad, yoga, meditation, sundhed, natur, historie, Randers og omegn.

2 kommentarer til “Randrusianer”

  1. Så ved man det 🙂 har altid syntes det var mærkeligt at aflede ordet randrusianer af Randers – men det passer så heller ikke… i stedet for var det ´bare´Randrusium.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s