Skøn bog af Siri Hustvedt

Jeg læser en frygtelig masse bøger og hygger mig med det. Desværre er det sjældent, at jeg har lyst til at tildele en bog 5 stjerner, men Siri Hustvedts nye bog ‘Sommeren uden Mænd’ er en af dem, der fortjener alle 5 stjerner.

Siri Hustvedt er af norsk oprindelse og bl.a. kendt for at være gift med Paul Auster, en ligeledes god amerikansk forfatter, men hun skulle være godt træt af altid at blive nævnt i forbindelse med sin berømte mand.

Paul Auster er hun dog stadig gift med – de har fornylig sammen deltaget i et litterært arrangement i Den Sorte Diamant -, selvom hendes bog handler om Mia, der svigtes af sin mand gennem 30 år til fordel for hans yngre franske kollega samt om Mias eget efterfølgende sammenbrud og personlige udvikling.

Efter at have været indlagt efter et akut psykotisk sammenbrud lejer Mia et hus for sommeren i den lille søvnige flække i Minnesota, hvor hun er født. Hun, der har en universitetsgrad i litteratur og har fået udgivet et par digtsamlinger, tilbringer sommeren med at undervise en gruppe pubertetspiger i poesi og med at omgås sin snart 90-årige mor og dennes jævnaldrende veninder samt den unge nabokone Lola og hendes to små børn.

Det bliver en sommer, hvor alle Mias relationer faktisk er kvinder, hvilket giver anledning til refleksioner over forskelle og ligheder mellem de to køn, og om forskellene i givet fald er genetisk eller socialt betinget. Gruppen på de 7 pubertetspiger og deres indbyrdes gnidninger og mobninger fører tankerne tilbage til hendes egen ungdom, og omgangen med de gamle kvinder fører til eksistentielle refleksioner over liv og død.

Bogen er velskrevet, poetisk, bevægende og sjov. Og det er nu rart, at en bog engang imellem ender godt. Den bliver desværre nok ikke læst af så mange mænd – mænd læser som regel ikke bøger af kvinder – men det burde den blive. Jeg har i hvert fald anbefalet den kraftigt til ham af min.

 

.

 

Reklamer

Udgivet af

Anna Maries Skriveblok

Pensioneret indvandrerlærer, oversætter. Interesser: Bøger, film, katte, mennesker, eksistens, mad, yoga, meditation, sundhed, natur, historie, Randers og omegn.

One thought on “Skøn bog af Siri Hustvedt”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s