Sprog

Vi synes, at vores sprog er noget helt naturligt, noget vi bare lærer som børn og betjener os af i alle livets forhold. Vi skænker det ikke mange tanker, at sproget i virkeligheden er noget helt fantastisk, faktisk forudsætningen for at vi kan tænke og dermed forudsætningen for vores civilisation i det hele taget. Uden sprog ingen menneskeskabt civilisation.

Som dansker synes jeg, at vi skal være meget mere opmærksomme på vores sprog og ikke bare sjuske med det i skrift og tale, som vi faktisk gør. Tænk blot på hvor tydeligt og flot f.eks. tyskere, franskmænd og svenskere taler. Såvidt jeg ved, er retorik et fag i franske skoler. Det kunne vi godt bruge herhjemme. Jeg kan blive lettere ophidset, når folk i danske medier og film taler så utydeligt og sjusket, som de ofte gør. Det er et generelt problem, men især for hørehæmmede og for indvandrere, som gør en indsats for at lære dansk. Jeg kan undre mig over, at jeg på film bedre kan forstå hvad Mikael Persbrandt siger på svensk end hvad Mads Mikkelsen siger på dansk. Jeg tror også, at andre skandinaver synes, at dansk af alle skandinaviske sprog er det vanskeligste at forstå.

På hjemmesiden http://www.brukskandinavisk.no har man udskrevet en konkurrence for unge om vores skandinaviske sprogfællesskab, og her har den 17-årige Dorthea Johansen vundet en førstepræmie med Eventyret om de tre skandinavene. Og det er jo egentlig fantastisk, at vi i Danmark, Norge og Sverige kan læse hinandens sprog, og hvis vi anstrenger os lidt ekstra også kan forstå og tale de andre skandinaviske sprog.

Flere emner der begynder med ‘S’ her.

Udgivet af

Anna Maries Skriveblok

Pensioneret indvandrerlærer, oversætter. Interesser: Bøger, film, katte, mennesker, eksistens, mad, yoga, meditation, sundhed, natur, historie, Randers og omegn.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s