Anna Marie og kongen på den hvide hest

Min farmor hed Anna Marie. Hun blev født i 1884 i Åbenrå, eller Apenrade som byen hed dengang, fordi den lå i den del af Jylland syd for Kongeåen, som Danmark efter krigen i 1864 havde måttet afgive til Tyskland. Men de fleste mennesker i denne landsdel følte sig ikke som tyskere. De oprettede skoler, så deres børn kunne blive undervist i dansk, og de mødtes i politiske og kulturelle foreninger, hvor de diskuterede nationale emner og sang danske sange.

Min farmor stammede fra en sådan gammel, dansk slægt, og i hendes familie bevarede man stadig håbet om, at landsdelen igen kunne blive dansk, så familiens unge mænd kunne blive fri for at komme i tysk militærtjeneste. Og Sønderjylland blev jo dansk igen, men dette skete først i 1920 ved fredsslutningen efter 1. Verdenskrig. Inden da måtte to af farmors brødre deltage som soldater på tysk side i krigen. Begge overlevede, men den ene blev hårdt såret og den anden vansiret i ansigtet af granatsplinter.

I 1908 fik Anna Marie lyst til at opleve det Danmark, der blev talt så meget om i hjemmet, og hun rejste nordpå over grænsen for at komme på højskole i Jylland. Hun var en meget selvstændig pige og havde endnu ikke fundet ham, hun ville gifte sig med.

Men på højskolen i Mellerup traf hun ham, der skulle blive hendes mand. Han hed Jens og  var en høj, flot fyr, der ligesom Anna Marie var interesseret i det nationale spørgsmål og i Grundtvigs tanker. De blev forlovet og giftede sig snart efter og flyttede ind på slægtsgården, som Jens overtog efter sine forældre.

Og således gik det til, at farmor blev bondekone på en gård i det Danmark, som de havde talt så meget om i hjemmet i Åbenrå. Gården, som havde tilhørt Jens’ familie i flere generationer, lå i et frodigt landskab i Østjylland, og fremtiden tegnede sig lyst og lykkeligt for det unge par.

Anna Maries liv blev dog ikke uden sorger og bekymringer. Hun og Jens fik 10 børn og heraf døde 2 som helt små. Under den store økonomiske krise i 1930’erne, som ramte landbruget hårdt, måtte de desuden døje med store økonomiske problemer på gården. Men farmor glemte ikke sin familie syd for grænsen og heller ikke håbet om, at Sønderjylland en dag igen ville blive forenet med Danmark.

Øst for gården lå der en lille høj, Blikshøj, som gården var opkaldt efter. Omkring denne høj anlagde Anna Marie og Jens en have med træer og buske, med gange, stier og hvide bænke. Det var et dejligt sted, hvor man fra højen havde udsigt over et stort landskab. Her arrangerede de i flere år sommerfester, hvor egnens befolkning kunne samles og høre foredrag af kendte jyske kulturpersonligheder og synge danske sange fra højskolesangbogen.

Den mest omtalte af disse sommerfester fandt sted i sommeren 1920 i forbindelse med en stor begivenhed. Der skete nemlig det, at landet mellem Kongeåen og Krusåen atter blev dansk. Glæden var stor i hele Danmark, men især i Sønderjylland, hvor begivenheden blev markeret ved at Kong Christian den 10. red over den gamle grænse på sin hvide hest.

Der var samlet en masse mennesker, som råbte hurra og kastede blomster til ham. En af dem var farmor. Selvom hun var gravid og havde mere end nok at se til hjemme på gården, måtte hun afsted til Sønderjylland for at opleve det store øjeblik.

Da hun kom hjem, blev begivenheden også fejret på Blikshøj. Her holdt man en stor fest med taler og sange, og der blev rejst en sten på sydsiden af højen med en inskription til minde om sønderjydernes troskab i årene 1864-1920.

Farmor døde, da jeg var 20 år gammel. Som hendes ældste barnebarn er jeg opkaldt efter hende, og vi havde et særligt forhold til hinanden, så jeg savnede hende meget. Anlægget med højen ligger der stadig, men er nu nærmest et vildnis. Baner man sig vej gennem krattet, kan man dog stadig finde genforeningsstenen, som farmor lod rejse til minde om den drøm, der gik i opfyldelse for hende.

Reklamer

Udgivet af

Anna Maries Skriveblok

Pensioneret indvandrerlærer, oversætter. Interesser: Bøger, film, katte, mennesker, eksistens, mad, yoga, meditation, sundhed, natur, historie, Randers og omegn.

6 kommentarer til “Anna Marie og kongen på den hvide hest”

  1. Det var vel nok gribende at læse! Og frygteligt må det have været at bo i det forkerte land, når man følte sig dansk. Jeg er også opkaldt efter min farmor 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s