Ole kysser hans kone

26. Marts 2010

Jeg har det ligesom Henny, der på sin blog  http://aargang54.dk/ harcellerer over (for resten skal harcellere staves med et eller to l’er?) indfødte danskeres sjusk med sproget. Indrømmet jeg er en gammel sprogrøgter, men jeg ved også, at nemesis meget nemt kan ramme mig, især hvad angår kommaer, som jeg vistnok er begyndt at sætte som vinden blæser. Ikke desto mindre er jeg parat til at gribe telefonen og opsige abonnementet på min daglige avis, som ellers går for at være en ‘klog’ avis, når jeg støder på grammatiske uhyrligheder, som helt kan aflede opmærksomheden fra indholdet i den artikel, jeg er i gang med at læse. Dette skete også i dag, hvor blodtrykket steg faretruende, da jeg stødte på forkert anvendelse af ejestedordene hans/hendes-sin.

Jeg plejer at lære kursisterne på sprogskolen, at når Ole kysser sin kone, så er det Oles egen kone han kysser, men hvis Ole kysser hans kone, så er det skam en anden mands kone han kysser. Med andre ord når genstandsleddet viser tilbage til grundleddet i den samme sætning, så bruger man sin. Eksemplet plejer at gøre et vist indtryk på eleverne.

Her er en lille quiz: http://www.ann-berit.dk/online/hanshendessin/hanshendessin1.htm

Reklamer

Udgivet af

Anna Maries Skriveblok

Pensioneret indvandrerlærer, oversætter. Interesser: Bøger, film, katte, mennesker, eksistens, mad, yoga, meditation, sundhed, natur, historie, Randers og omegn.

4 kommentarer til “Ole kysser hans kone”

  1. Hihi, det var meget fint eksempel, du lærer dine kursister 🙂
    Jeg tror desværre, at korrekturlæserne er sparet væk mange steder, og det er trist. Kender du hjemmesider http://retskrivning.dk/ hvor man lynhurtigt kan slå ord op? Den bruger jeg meget og netop nu til harcelere.
    God weekend til dig!

    1. Pinligt, jeg har røde ører og nemesis har allerede ramt mig. Tak for god side om retskrivning.

  2. Ja, det med hans/sin kan jo give besvær. Jeg plejer også at bruge eksemplet med at kysse konen. Men sagen forplumres jo så desværre af, at sin/sit/sine ikke kan være del af subjektet. Der plejer nogle af mine kursister at falde i. Igen, at danskere, der offentliggør deres skriblerier, ikke gider at lære det, er utilgiveligt!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s