Fin by

Hvorfor har Randers, østjysk by på 60.000 indbyggere, som ligger så smukt ved Gudenåens munding og Randers Fjord, fået et lidt blakket ry her til lands. Vi der bor her, kender det fra udtrykket ‘Randers i r….’ (Rend os i r….), fra muntre århusianerne der beretter om at tage til Randers, når de rigtigt skal ud og slå til Søren og fra personer i serien Livvagterne, der skumler over at skulle på tjeneste i netop Randers af alle byer.

Og så er der jo det med Randers-dialekten, som mange ikke mener er alt for køn. I det store og hele er der ligesom lagt op til, at Randers absolut ikke er noget in-sted hertillands.

Men dette er ganske uretfærdigt. Finn og jeg flyttede hertil for 8 år siden, tilbage til rødderne efter at have boet mange år i København, Næstved, Vordingborg og Nykøbing Falster, så vi har faktisk noget at sammenligne med, og vi oplever begge Randers som en rigtig rar by . Den er stor nok til at rumme alle de tilbud, man har brug for, men er ikke større end at alt er nemt tilgængeligt, og er man ude om sig, kan man sagtens finde interessante kulturtilbud i Randers og omegn.

Der er en meget fredsommelig stemning i byen, tilsyneladende er der f.eks. ingen problemer med utilpassede unge indvandrere som i flere større byer.

Hvad der er mislykkedes i andre store kommuner, viser sig da også at være en succes i Randers, nemlig at få valgt et integrationsråd. I sidste uge var der valg til integrationsrådet blandt mange opstillede kandidater. 22 kandidater fra ni forskellige lande kæmpede om de 9 ud af rådets 15 pladser. Der var livlig kørsel  til og fra Fritidscentret, hvor valget fandt sted, og i perioder var der ligefrem kø ved valgstedet.  Der blev valgt ni repræsentanter fra Sri Lanka, Somalia, Aghanistan, Tyrkiet, Bosnien og Kosova til integrationsrådet, som skal rådgive byrådet i sager, der vedrører integration.

Til lykke Randers!

 

Reklamer

Udgivet af

Anna Maries Skriveblok

Pensioneret indvandrerlærer, oversætter. Interesser: Bøger, film, katte, mennesker, eksistens, mad, yoga, meditation, sundhed, natur, historie, Randers og omegn.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s